2017. dec 10.

A Viszkis nem csak magyar viszonylatban k*rva jó!

írta: Szememapalyan
A Viszkis nem csak magyar viszonylatban k*rva jó!

Antal Nimród rendezőtől már megszoktuk, hogy tud filmet csinálni. A Kontroll esetében például jól szemléltette, hogy a művészfilm és a görcsösen művészkedő film jócskán különbözik egymástól. Persze annak a filmnek még volt egy tipikusan kínos, magyaros, balkános szaga, most ez az új filmjéről egyáltalán nem mondható el.

A filmben sok minden megkapunk: egy Ceasescu-kori Romániát, ahol jól szemléltetik, mennyire ocsmány körülmények uralkodnak. Aztán szemünk elé tárul a jól ismert kilencvenizmus: a rendszerváltást követő korrupt, szabad rablórendszer. A film pedig nem hagy ki semmit, rengeteg mondanivalót dob bele az elménkbe, kínosság nélkül. 

Például jól szemlélteti a határon kívüli magyarság helyzetét: Romániában bozgorozzák, magyarozzák, itthon pedig románozzák, aztán néha megkapja azt a "szebb" jelzőt Ambrus Attila (Szalay Bence), ami az, hogy erdélyi. Ezen kívül megmutatja az olajszőkítők, a piti bűnözők naggyá válásának életszínvonalát, amikor a Viszkis betekint egy szórakozóhelyre, ott pedig egy fickó dobálja a pénzt a prímásnak, majd a három prostituáltja közül az egyik melleibe nyomja a fejét. Rávilágít a kulákságból a rendszerváltással sznobbá emelkedő emberek nyomasztó viselkedésére is, amikor a barátnője bemutatja szüleinek. 

A legfontosabb projekció és reflektálás viszont a nyomozó története, ami szintén terítékre kerül: a Viszkis utáni nyomozással töltött évek alatt elvesztette családját, gyógyszereken és alkoholon él, miközben az ország hősként kezeli a bankrablót. A film egyetlen hibája talán a "celeb" kifejezés, ami akkor még egyáltalán nem honosult meg. Bár eziránt én csak romantizációt érzek... 

Mindenesetre a méltán legendává vált Viszkisről készült film egyértelműen kategóriájának az egyik legjobbja, és nem csak itt Magyarországon érdemes erre a címre. Annak ellenére, hogy a történetet tudtuk és ismerjük, végig lehet izgulni és a '90-es évek nagy életérzését sikeresen benyomta Antal Nimród egy 2 órás filmbe. A dolog végét ismerjük: a büntetés végrehajtás ez egyszer elvégezte a kötelességét és megjavított egy embert. Az önkéntes marketingeskedés visszatetsző, ennek ellenére azt tudom mondani, hogy aki még nem látta, annak mindenképp ajánlom!

Szólj hozzá

film kisvilág Ambrus Attila Antal Nimród Viszkis Szalay Bence