2017. dec 10.

#Metow

írta: GyehAnna
#Metow

Nemrég beszéltem barátaimmal, ismerőseimmel a metoo kampánnyal kapcsolatban. Sokan állítják, nemcsak ismerősök, de a kommetmezőkben is, hogy ez jó, mert leleplezi azokat a geciket, akik visszaélnek a hatalmukkal. Ennek azonban, mint láthattuk ára van, sok olyan ember is kerülhet ezek közé, akiket hamisan vádolnak és vannak, akik például olyanok felett siránkoznak, hogy jaj beszóltak valamit a seggére a parasztok.

metowacki.jpg

Annyiban egyet értek, hogy kéne egy megoldás arra, hogy a tényleges munkahelyi zaklatásokat, - ahol egy beosztott ki van szolgáltatva az esetleg nagyhatalmú, befolyásos főnöknek – észrevegyék és elbírálják és a hatalom ezt ne próbálja meg kijátszani. 

Lelepleződtek itt tényleges gazemberek, mint Weinstein, vagy itthon Keró, de mivel ez egy ilyen érzékeny téma, régmúltban történt dolgok merülnek fel és mi egyszeri emberek csak bulvárhírekből tájékozódunk, így elég kényes ez az egész téma.

Emlékszem a Marton esetnél úgy érveltek, hogy de meg is erőszakolhatta volna Sárosdi Lillát. Ez nem történt meg. Sajnos az embereknek a bulvárhírek, a híradók annyira kimosták az agyát, hogy minden helyen erőszakolókat látnak, miközben erre csak nagyon kevés ember vetemedik. Valójában a faszmutogatók, beszólogatók nagyrésze szánalmas, piti balfasz, akik így próbálják elérni az elérhetetlent. Vicces mikor Sárosdi Lilla férje „Schingiling” Árpád arról beszél, hogy a faszmutogatóknak le kéne vágni becses részüket, miközben ő maga a Marton ügy kapcsán elhíresült Lúzer című darabjában egyszál boxerlakója társaságában kéri közönségét, hogy ha bajuk van a rendszerrel írják fel azt „szemérmetes” testére. Vajon a közönségből nem érezte valaki kellemetlenül magát az ő farka miatt? Jó igaz, Martonnál ahhoz egy szexuális ajánlat is tartozott, de hát faszmutogatás az faszmutogatás. Sőt ennyi erővel a piszoárnál is vagdoshatnának a lelkes „szociális igazságosztók”, mert a Józsi bácsi fitymaszűkülete kellemetlen esztétikai élmény volt számára.

Az egészben Fábián Anita volt a legszánalmasabb, akinek, ha nem is az erőszakkal sikerült felvennie a harcot, de a jövőben briliáns kihívója lesz Dancsó Péternek és a szexbirkájának a kecskéjével Kókusz „Greyjoy”-jal a pojácáskodás egy szexuálisan handicapes párosujjú patás állattal kategóriában.

Puzsér meg jött a gender mantrával (a metoo-nak szellemi értelemben semmi köze a genderhez, ráadásul nyugaton bizonyos radikális feministák utálják és megvetik a transzszexuálisokat, mert az egyik elnyomó férfi akar lenni, a másik meg elnyomó férfiból nő, szóval ez a két irányzat nem mindig jóbarátja egymásnak). Jó neki számomra minden mantrája idegesítő, és ismételgetésével sokszor csak nevetségessé teszi magát. Nincs vele komolyabb bajom s nagyrészt igaza volt, bár mikor Lars von Trier és Björk esetét említette ott nem volt. Igaz Lars von Trier nem erőszakolta meg az énekesnőt, viszont, ha igaz, amit mond, akkor Björköt végig zaklatta a faszságaival és megnehezítette az énekesnő magánéletét az ostoba ajánlataival. Akiknek volt például egy levakarhatatlan idegesítő iskolatársa, munkatársa, "szerelme" az tudja milyen ez.

Most is ez a Havas Henrik eset… Alekosz a Friss24-nek állítja, ő tud arról, hogy ezt megrendezték Évával… na, ezt nem szeretem a metoo-ban. Félinformációk, bulvárhírek és így a kommentelőknek meghagyják a vizsgálóbíró szerepet és így egymásnak esve bulvárinfók segítségével próbálják megmondani kinek van igaza.

Igen tenni kell az ellen, hogy a hatalom bármilyen ügyben akár zaklatási, akár gazdasági, akár emberjogi ügyben ne ússza meg pénzel és befolyással a tetteit.

Viszont, ha most erre az egész zaklatásra, molesztálásra, nemi erőszakra gondolunk, amit nem feltétlenül követ el nagyhatalmú ember, akkor vegyesek az érzelmeim. Az erőszakot elítélem, de nem feltétlenül a törvénnyel van a baj esetleg más dolgokkal, hogy Magyarország egy valóban elég erőszakos hely bizonyos szempontból és ez nem csak szexuális. Én úgy láttam a legnagyobb elszenvedői ennek nem is feltétlen mondjuk nők, hanem gyerekek. Nem akarom most a nemek helyett korcsoportokra osztani az áldozatokat, de a gyerekkor igen fontos kor, mivel sok gyerek, aki erőszakos családban nőtt fel az ezt veszi mintául és nem feltétlenül érzi, hogy rossz. Ez egy igen érzékeny kor eleve. Ha valaki látta például a DaddyOFive videóit, a gyerekek bántalmazásával szórakoztató szülők legidősebb gyerekének ez a légkör már teljesen természetes. Baj van a magyarok mentalitásával, függőségre való hajlamaikkal, a rossz megoldásokkal, a primitívséggel és hogy egy nagyon rossz szociális rendszerünk van, ahol a rossz szülők a Mónika-showban szerepeltek évekig, ahelyett, hogy a gyerekeket elvették volna tőlük. Persze vannak olyan párkapcsolatok ahol a bántalmazó fél érez dominanciát a másik felett legyen akár férfi vagy nő, ami gusztustalan, de nem is biztos, hogy törvénymódosítással, hanem rendes oktatással tudjuk ezt elérni, ami nem csak az értelmi intelligenciánkat célozza meg (legalábbis egy nagyon béna kísérletet tesz rá), hanem az érzelmi intelligenciánkat. Azzal hogy odafigyelünk egymásra és empátiát gyakorlunk nem csak felszínesen ítélünk meg másokat, mert az nem olyan fancy cuccokat hord, esetleg naiv vagy elítéljük, mert egy kicsit nyomorultabb nálunk és bekiabáljuk mindig, mikor valaki valami hülyeséget csinál, hogy aki hülye haljon meg, máris sokat tettünk afelé, hogy egy egészséges társadalomban éljünk, Közép-Európában és ne az Észak-Balkánon.

Szólj hozzá

erőszak empátia zaklatás Havas Schilling Fábián Anita Kókusz kulturálatlanság Keró Weinstein metoo metow Sárosdi