2017. dec 07.

A Facebook diktatúrája - a cenzúra

írta: Szememapalyan
A Facebook diktatúrája - a cenzúra

Érdekesség, hogy hányan panaszkodnak a Facebook algoritmusainak működésére és ingerküszöbére. Nem ritka eset, hogy komplett oldalak, csoportok és felhasználók tűnnek el a felületről pillanatok alatt. Az algoritmusnak és az "ellenőröknek" pedig nincs humorérzékük. Nem ismerik a különböző országok kultúráját vagy kulturálatlanságát. Nem képes egy algoritmus felfogni az iróniát, a szarkazmust, a cinikusságot. 

A valóság az, hogy Zuckerberg Facebookján mehetnek bőséggel az oroszok által irányított álhírek, amelyekkel komplett országok szavazásait befolyásolhatják, de a humor szélsőségesebb formái már nem megfelelőek a számára. Azok a megnyilvánulások, melyek politikailag nem korrektek: rávilágítanak teljes körű problémák háttereire, kifejtenek szélsőséget, vagy telibe találnak egy politikai közösséget - nem elfogadhatóak számára. Azért használják a Facebookra a libsibook elnevezést, mert valóban szélsőségesen az: a liberalizmussal szabadságeszme, ez viszont az ebből kialakult szélsőség. 

Az USA-ban lévő PC képviselői számára pedig a cenzúra sokkal fontosabb, mint a szólásszabadság. Fontosabb az emberek lelkiállapotának a védelme, mint az emberek problémáira való rávilágítás. A polkorrektség nem enged át magán semmilyen információt, úgy működik, mint egy SPAM-szűrő: szűri a szart, csak nagyon fontos dolgokat is kiszűr. Az az érzékenység aminek az okozásához a Facebook méltón hozzájárul, kezelhetetlen. Úgy gondolom, hogy sokkal fontosabb a problémák radikális őszinteséggel való kezelése, nem pedig homokba dugott fejjel vigyorogni, hogy "áhh, jó ez ahogy van". 

Nagyon remélem, hogy komolyabb szervezetek, -akár állami szinteken is- hajlandóak beavatkozni ebbe, és képesek lesznek felszólalni a legalizált hisztéria és érzékenység ellen, ami ellehetetlenít minden gyengeségre, problémára való rámutatást.

Szólj hozzá

tech cenzúra kisvilág Facebook Zuckerberg kulturálatlanság